הכל ליצירה וכתיבה
יצירה לילדים- כלי חשוב לפיתוח היצירתיות
יצירתיות היא אחד מהמפתחות הכי חשובים להתפתחות של ילדים בחיים. מחקרים מראים כי אחת מהתכונות החשובות ביותר בתקופתנו מרובת השינויים הטכנולוגים, היא היכולת לאפשר לשינויים להתקבל ויצירתיות שתאפשר לשנות דפוסי חשיבה ולהתאים את היכולת המקצועית לכל שינוי שיגיע בעתיד.
נכון, יצירתיות היא תכונה מולדת שנחשבת גם לכישרון ועוברת בגנים, אבל יצירתיות אפשר וחשוב לפתח וככל שנאפשר לילדים שלנו יותר כלים והזדמנות לפיתוח היצירתיות והיצירה כך הם יוכלו לקבל כלים ולפתח יכולות יצירתיות כדי להצליח להתקדם בחיים.
למה חשוב ליצור עם הילדים בבית?
תכונות וכישורי התנהגות רבים אפשר ללמד את הילדים שלנו תוך כדי יצירה משותפת- מעבר לעובדה שמדובר בזמן איכות משותף מעולה וצבעוני כשיוצרים עם הילדים יש לנו כהורים הזדמנות להכיר בילדים צדדים חדשים חשובים וגם לעודד בהם התנהגויות חשובות.
בגני הילדים עושים שימוש רב ביצירה באופן יום יומי, אך לנו כהורים אין באמת מושג מה קורה לילד/ה שלנו במהלך היצירה- האם הוא מביא רעיונות מעצמו, האם הוא נוטה לחכות ילדים בסביבה? האם היצירה מתבצעת בחשק או בחוסר מוטיבציה....אילו רגשות עולים במהלך היצירה?
סבלנות, מקוריות, תכנון מול ביצוע, פיתוח כישורי מוטוריקה עדינה (החזקת עיפרון בצורה נכונה, גזירה במספריים, צביעה בתוך הקווים, ערבובי צבעים ויצירת צבעים חדשים, הדבקה ועוד).
וגם ביטויי רגשות- הצלחה, שמחה, סקרנות, גאווה, לצד תסכול, התמודדות עם חוסר הצלחה, שעמום, קנאה ועד כעס.
אומנות יכולה להיות כלי מופלא לביטוי רגשי- אומנים רבים עושים שימוש באומנות על מנת לבטא באמצעותה את הרגשות הכי חזקים שלהם ולהעביר באמצעותה מסרים.
גם אנחנו כהורים, נידרש בזמן היצירה המשותפת לכלים ההוריים שלנו ולתשומת לב לעצמנו תוך כדי על מנת שנוכל ליצור אצל הילדים תחושת השראה ועידוד ליצור ללא גבולות לביטוי אך עם מגבלות חברתיים של התחשבות ושימוש בטוח בכלים ובמוצרים.
חינוך לסדר ולניקיון- אם עובדים עם צבעי גואש חשוב להשתמש באביזרים נלווים ליצירה כמו מכחולים, מברשות, סינרים, ניילונים, וכלים לערבוב צבעים וכלי למים עבור המכחולים. מקום להנחת הציורים ועבודה משותפת על הניקיון של המכחולים. שקית זבל /פח.
בעבודה עם מדבקות/טושים /לורדים וצבעים, חשוב להגדיר את המקום המתאים לציור- אם מציירים על נייר /על לוח /על נייר שתלוי על הקיר. חשוב לשים את הכלים בצורה מסודרת ולשמור על כללים לשימוש בהם כדי שהשולחן לא יהפוך בזמן קצר לכזה שייקח זמן רב לנקות.
במידה ולכלוך הוא משהו שמטריד אותנו מאוד – אפשר לנתב את היצירה לבילוי משותף בגינה ואפילו לעשות שימוש בגירים ולצייר ביחד על המדרכה בחוץ.
מאיזה גיל אפשר ליצור עם הילדים?
ילדים וגם מבוגרים, יכולים להרוויח מיצירה בכל גיל. כמובן שעד גיל שנה, כשיכולות מוטוריות ומחשבתיות בסיסיות עדיין לא מספיק מפותחות אצל הילדים הרכים היצירה איתם תהיה בעיקר במטרה לחשוף אותם לצבעים, צורות, מרקמים, חיות ומושגים בסיסיים. ובגילאים מבוגרים יותר בהתאם לכישורים ולנטייה של הילדים ניתן לשלב פעילות יותר מורכבת שכוללת גם גזירה/הדבקה ופעולות יותר מורכבות שיכולות לכלול גם גיהוץ תפירה הידוק ועוד.
חשוב להגדיר מראש מה המטרה של היצירה המשותפת לפני שבוחרים מה לרכוש ובמידה ויש מספר ילדים בגילאים שונים, לנסות לקחת בחשבון את היכולות והעניין של כלל המשתתפים ולאפשר לכולם לקחת חלק בפעילות המשותפת.
חשוב מאוד לבחור במוצרים בעלי תקני בטיחות – לשים לב שהם לא רעילים במידה ומכניסים אותם לפה, חדים או יכולים לסכן את הילדים בעת חיתוך /גזירה בהתאם ליכולות וגילאים של הילדים.
וחשוב מאוד לא לעשות עם הילדים פעולות שלא מתאימות לגיל שלהם כדי לא ליצור להם תסכול וחוסר הצלחה.
איך להתאים את סוג היצירה לאופי הילד?
לכל ילד/ה אופי שונה ומיוחד וגם תחומי עניין ואתגרים שונים. יצירה מהנה תשלב תחומי עניין ודמויות אהובות על הילדים שהם יודעים לבטא ולהצביע עליהם או לדבר עליהם. לפעמים שימוש ביצירה עם דמויות אהובות יכולה להיות מפתח לעידוד ליצירה לילדים שפחות מתעניינים ודרך טובה לגרום להם לשתף פעולה.
במידה ואין לילדים דמויות מוכרות אהובות חשוב לא להכניס להן אותן לראש מבעוד מועד- ולנסות לאפשר לילדים ליצור בחופשיות – אם ילד אוהב נוצצים ולבבות וילדה אוהבת מכוניות וגיבורי על זה לגמרי טבעי ומתאים – כדאי לאפשר מבחר ולתת להם לבחור בעצמם בלי להשפיע על הטעם שלהם עד כמה שניתן.
ככל שהילדים קטנים יותר כך ההשפעות הללו יהיו קטנות יותר והיצירה תוכל לשמש בנוסף ליצירת החיבור והקשר האישי לפיתוח המיומנויות החשובות בדרך מהנה.
הכלל החשוב ביותר ביצירה מכל סוג ובכל גיל הוא שאין שיפוט. לכל אחד יש דרך ביטוי אישית וטובה ואף ילד לא אוהב או צריך שיעירו לו משהו על היצירה. גם לא חייבים לומר על כל קשקוש שהוא יצירת מופת ולא להגזים גם לכיוון הזה. חשוב לעודד ולהביע רגשות ולאפשר לילדים להתבטא באמצעות היצירות שלהם.
כדאי מאוד לגוון ולבחור סוגים שונים של יצירות ואפשר גם לבחור ולהגדיר זמן יצירה מוגבל ולהתחיל ליצור בפעם אחת ולהמשיך בפעם הבאה.
היצירה צריכה להשתלב בחיים ולתרום לקרבה ולהרגשת שייכות וביטוי – כל מה שידרוש מכם או מהילדים מאמץ או יביא למאבקים לא יתרום ליצירה ולכן חשוב לא להגזים ולקנות את כל חומרי היצירה שיש בחנות בפעם אחת.
הכל בסדר, היצירות, אביזרים והמדבקות, יישארו גם לפעם הבאה. (:
אם יש שאלות נוספות אנחנו כמובן שמחים לייעץ ולסייע
תגובות
לא נמצאו נתונים